11 Kasım 2011 Cuma

On Bir


Daha önce Avustralya’da yaşadığı olaylardan sonra Londra’ya taşınan, adını değiştiren, her şeyden elini ayağını çeken ve Geç Hatlar adında, adından da anlaşılabileceği gibi geç saatlerde Londra’nın uykusuzlarıyla konuşan ve onlara tavsiye veren yerel bir radyo programı sunan Xavier Ireland, bir gün  sokakta bir şeyle karşılaşıyor ve çoğu insanın yapacağı gibi yaparak karışmıyor. Ama sonradan unutacağı bu olay, tam 11 insanın hayatını farklı yönlerden etkileyecek.
   

  Yaşadığı olaydan –bunu romanın ortalarında öğreniyoruz-  sonra kendisini birçok yönden değiştiren Xavier, temizlikçisi Pippa hayatına  girdikten sonra geç de olsa, bir fikri uygulamanın bir fikir üretmekten daha zor olduğunu anlıyor. Avustralya’da eski adı Chris ile birlikte  bıraktığını düşündüğü bazı özelliklerini tekrar hatırlıyor.’’Hiçbir şeye bulaşma.’’ Kuralını yavaş yavaş  bozmaya başlıyor.
 Komedyen Mark Watson’ın yazdığı bu kitap,hiç tanımadığımız insanlara ne kadar yakın olabileceğimizi, seçimlerimiz gibi seçmediklerimizin de hayatımıza olan etkisini sorguluyor.
 Bir anın zincirleme olarak tam 11 insanın hayatını etkilemesi fikri beni çok cezbetti. Mark Watson da böyle güzel bir konuyu mahvetmemiş. Çok iyi işlemiş,  ve çok akıcı yazmış.Sadece bir anın sonsuz sonuçlar doğurduğunu görmek, aynı senaryoyu kendi kafamda da kurmama sebep oldu. Belki  de şuan onlarca insan 2 gün sonra unutacakları bir seçimleri –ya da seçmedikleri- yüzünden onlarca insanın hayatında bir şeyleri değiştiriyorlar. Kim bilebilir ki ? Belki benim bile unuttuğum bir olay başkasının hayatını  etkilemiştir.
 Konu böyle uzar, o yüzden burada bırakıyorum ve şunları diyorum: Mark Watson’ın yazdığı bu sürükleyici, gerçekçi ve yer yer komik -arkadaki yazılara aldanıp ‘aha çok komik kitap boyna kahkaha atacağım.’ demeyin biraz abartmışlar- kitabı çok beğendim. Cosmopolitan UK’nin kitap arkasında dediği  gibi, ‘’Son sayfayı çevirdikten çok sonra bile sizinle kalacak.’’

‘’Babam şöyle derdi: unutma evlat,bu dünyada hiç kimse ne yaptığınız bilmez.Herkes biliyormuş gibi yapar sadece.’’sf28

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazabildiğiniz kadar yazınnn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...